Богојављенско пливање за Часни Крст у Брчком

Датум креирања петак, 20 јануар 2017

Дана 19/06. јануара 2017. године, на празник Богојављења-Крштења Христовог у ријеци Јордану, служена је Света Литургија у Саборном храму Успења Пресвете Богородице у Брчком у Српској Вароши.

Светом Литургијом началствовао је намјесник брчански протојереј-ставрофор Драган Ћирковић, а саслуживали су протојереј-ставрофор Славко Максимовић, свештеник у пензији и протојереј Вујадин Станишић и протођакон Драган Поповић.

Након Свете Литургије је отац Драган, поучио је присутни народ о значају празника Богојављења, а старјешна храма о.Небојша Драшкић поздравио је сав народ те је пред храмом извршено Велико освећење воде. По завршетку освећења воде, формирана је величанствена литија улицама града, са великим бројем вјерника и парохијана града Брчког, која се спустила на ријеку Саву (купалиште Фицибајер), гдје је освећен крст, који је спуштен у воду, на обалу ове ријеке. У литији је учествовао и градоначеник Синиша Милић са српским представницима у власти. По доласку на одредиште услиједило је ревијално пливање за Часним Крстом, у којем је учествовало око 35 пливача из Републике Српске. Ове године због лоших временских услова и јаке мјере обезбјеђења учесници су само симболично скочили у ријеку Саву, док је само предсједник пливачког клуба "Атос" и прошлогодишњи побједник, Драшко Ђурић одпливао до Часног Крста и изнио га из Саве у име свих учесника.

Пливање за Часни крст у Брчком, након 77 година паузе, обновљено је 2014. и за три године израсло у најатрактивнију духовно-спортску манифестацију коју је и ове године пратило више хиљада Брчака. Најстарији учесник и данас је био као и прошле године Миленко Делић - Пикасо.
Литија се потом вратила у Саборни храм Успења Пресвете Богородице гдје су вјерници узели овећене водице и понијели својим домовима.
Сви учесници пливања, добротвори и званице присуствовали су свечаном ручку, гдје им је о. Небојша уручио захвалнице за учешће на овом богоугодном дјелу.

БОГ СЕ ЈАВИ- ВАИСТИНУ СЕ ЈАВИ!

јереј Милорад Зарић

 

 

 

 

 

Saturday the 22nd. Affiliate Marketing.